Blog

Разходка до Болата

Съвсем близо до комплекс Джулай Морнинг се намира един от най-красивите заливи на Черноморието – Болата.Заобиколен от километри скалисти брегове, заливът е уникален със своя пясъчен плаж, възникнал по напълно естествен начин. Той е част от комплекс „Калиакра“ – защитена зона със статут на резерват.

Болата е предпочитано място от много туристи през летните месеци. Прохладната морска вода е кристално чиста, а от близките скали, по криволичещи стръмни пътеки, се разкрива прекрасна гледка към тюркоазеното море.

Разходката в местността е не по-малко приятна от събирането на тен на ситния пясък. Малката река, която образува живописната клисура, е създала и едноименното блато „Болата“, което е дом на хиляди растителни и животински видове.

В пещерите наблизо пък са открити доказателства за живот от преди 400 години пр.хр., както и различни търговски предмети от пристанищата на Венеция и Генуа.

Ако посетите Болата по залез слънце, гледайте в далечината, защото е твърде вероятно освен на залеза, да се любувате и на скачащи в морето делфини. 🙂