Blog

Романтиката на „Джулая“

Преди близо 40 години група варненци решават да се съберат на плажа и да посрещнат първите юлски слънчеви лъчи, къпещи се с красиви цветове в морето. По този начин дават началото на една традиция, с която вече се свързват няколко поколения. Под звуците на красивата песен на Uriah Heep – „July Morning„, първите слънчеви лъчи се превръщат в символ на прераждането, новото начало и надеждата.

Традицията месец юли да се посреща на скалистите брегове на северното черноморие бързо се разраства из крайбрежието, като днес дори се простира до пределите на цялата страна, включително и в градове далеч от морето като София и Пловдив.

Твърди се, че „Джулаят“ възниква като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на Uriah Heep. Представата за този празник и днес събира хиляди хора в нощта срещу първи юли. По традиция Джон Лутън  е неизменна част от най-важната дестинация на празника – скалите около Камен Бряг, където слънцето първо огрява България.

Уникалното за Джулая е фактът, че тази традиция е известна само в България. Празникът се свързва с една несравнима романтика и усещане за надежда и ново начало. А името на комплекс „Джулай Морнинг“ със сигурност не е случайно! 🙂

Ако веднъж изпитате тръпката да посрещнете първите юлски лъчи от скалистите брегове на северното черноморие, това усещане ще ви носи заряд за цял живот! 🙂