Blog

5 забележителности в Каварна

Малкото градче на Северното Черноморие от край време привлича своите гости с интересната си природа и някои „скрити“ местенца, които е задължително да бъдат посетени.Само на 60км. северно от Варна, разположена между голф игрища, скалисти брегове и обширни поля с ветрогенератори, Каварна предлага възможности за една по-различна почивка, която се характеризира по-скоро с романтиката на спокойствието, отколкото с кипящите от живот плажове и дискотеки. Но пък именно в това се крие чарът на града, а ето и няколко местенца, в които ще се влюбите!

Нос Чиракман

През I в. пр. Хр. земетресение води до срутването на голяма част от носа и падането ѝ в морето. Интересен факт е, че древният град Бизоне е бил построен именно на Нос Чиракман. По-късно средновековният град възниква върху стара византийска крепост и се превръща във важен занаятчийски център. След падането на града под османско робство, жителите се преселват в днешните граници на град Каварна.

Днес има пътеки, по които носът може да бъде изкачен, а гледката към Каварна и морето е впечатляваща.

Мидена ферма Дълбока

Няколко километра северно от града, в непосредствена близост до комплекс Джулай Морнинг, се намира мидена ферма Дълбока. Мидите се отлгеждат в един от най-чистите райони на Черно Море – заливът на Калиакра, а гледката, която предлага малкият ресторант на фермата, е фантастична.

Пристанище Каварна

Старото пристанище и комплексът от магазинчета предлага истинско потапяне във възрожденското минало на града. Част от сградите са паметници на културата, а внушителните каменни постройки, оформени във вид на древно селище, са приятно местенце за разходка.

Исторически музей

В музея са изложени находки от големите археологически комплекси по Северното Черноморие – Яйлата и Калиакра, както и от най-големия старобългарски керамичен център в Европа – този край с. Топола. Експозицията на музея показва историята на града от 5ти век до средата на 20ти.

Цървки, паркове и алеи

Когато сте в Каварна, задължително трябва да посетите още:

  • Старата Баня
  • Алеята със старите чешми
  • Етнографския комплекс
  • Художествената галерия
  • Алеята на рока
  • Градския парк
  • Църквите в града, които са едни от най-старите сгради

Приятна разходка! 🙂